miercuri, 1 iunie 2011

Evaluarea calitatii aerului. Elaborarea si aplicarea programelor de gestionare a calitatii aerului

Evaluarea calităţii aerului înconjurător pe teritoriul României se efectuează pe baza valorilor limită şi a valorilor de prag, în acord cu standardele naţionale şi ale UE.


Valorile limită reprezintă nivelul fixat pe baza cunoştinţelor ştiinţifice, în scopul evitării, prevenirii sau reducerii efectelor dăunătoare asupra sănătăţiii omului sau mediului, care se atinge într-o perioadă dată şi nu trebuie depăşit după ce a fost atins.

     Valorile de prag constituie nivelul pragurilor de alertă care odată ce au fost depăşite determină luarea de măsuri de către autorităţile competente, conform legislaţiei în vigoare.



În vederea evaluării calităţii aerului s-a creat Sistemul naţional de evaluare şi gestionare integrată a calităţii aerului, care asigură cadrul organizatoric, instituţional şi legal de cooperare a autorităţilor şi instituţiilor publice cu competenţe în domeniul protecţiei atmosferei şi al evaluării şi gestionării calităţii aerului în România.


                                       http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/calitate_aer.htm

Acest sistem include Sistemul Naţional de monitorizare a calităţii aerului şi Sistemul naţional de inventariere a emisiilor de poluanţi în atmosferă.



Pe baza acestor evaluări, autoritatea publică centrală pt protecţia mediului întocmeşte prin ordin al ministrului lista ce cuprinde zone şi aglomerări în care nivelurile unui sau mai multora dintre factorii poluanţi sunt:

a). Mai mari decât valoarea limită, plus marja de toleranţă sau mai mari decât valoarea limită în cazul în care nu a fost fixată o marjă de toleranţă;

b). Între valoarea limită şi valoarea limită plus marja de toleranţă;

c). Mai mici decât valoarea limită.



Întreaga reglementare privind protecţia atmosferei are la bază multiple aplicaţii ale principiului participării publicului în probleme de mediu.



Depăşirea pragurilor de alertă se aduce la cunoştinţa publicului în mod operativ de către autoritatea competentă de mediu, indicându-se măsurile ce se impun.



Pragul de alertă reprezintă nivelul peste care există un risc pentru sănătatea oamenilor în urma expunerii de scurtă durată şi faţă de care trebuie să se ia măsuri urgente cf. legislaţiei în vigoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu